Mała kuchnia stanowi nie lada wyzwanie dla projektanta i architekta. Na ograniczonej przestrzeni musi się zmieścić zlew, kuchnia, lodówka. piekarnik. No i oczywiście szafki, żeby wszystkie niezbędne w kuchni rzeczy pochować.
Do niedawna wszystkie rzeczy trzymano w szafkach i szufladach. Jednak nowe aranżacje i nowy pomysły sprawiły, że pojawiły się nowe sposoby przechowywania.
Łatwy dostęp
Najbardziej popularnym stał się kosz cargo. To rewolucyjne rozwiązanie pozwala nie tylko wykorzystać każdy zakamarek zabudowy. Wysuwane na szynach lub otwierane na zawiasach, kosze mają niezaprzeczalną zaletę w stosunku do szuflad czy półek w szafkach. Dają od razu dostęp do swojej pełnej zawartości, bez konieczności szukania, schylania się. Kosze cargo to po prostu duże pojemniki, przymocowane do systemu, ułatwiającego otwieranie, ukryte za zabudową kuchenną. Wymagają odpowiedniego dopasowania do szafek, jednak producenci mebli stosują odpowiednią standaryzację rozmiarów.
Mocne i wytrzymałe
W zależności od potrzeb, można zabudować kosz, który uniesie ponad 100 kg obciążenia. Dostępne są również modele ściśle przystosowane do narożników, dzięki którym uda się wykorzystać każdą wolną przestrzeń. Dzięki takim rozwiązaniom bez problemu uda się utrzymać porządek w każdej kuchnia, wszystkie rzeczy, od przetworów na zimę do garnków znajdą swoje miejsce. Dodatkowo, łatwy dostęp do przechowywanych sprzętów sprawi, że gotowanie będzie łatwe i przyjemnie.